Nieuws

Medewerkers in de huisartsenpraktijk met milde COVID infecties mogen onder voorwaarden aan het werk

(HuisartsVandaag) Een huisarts of andere medewerker die positief is getest op COVID 19 mag onder bepaalde omstandigheden aan het werk volgens de LCI-richtlijn COVID-19, Versie 14 december 2022.

Milde luchtwegklachten
Medewerkers in de huisartsenpraktijk met slechts milde luchtwegklachten mogen als de werkgever dit noodzakelijk acht voor de continuïteit van de zorg en wanneer men niet met kwetsbare patiënten te maken heeft onder bepaalde voorwaarden hun isolatie onderbreken om te komen werken. De zorgmedewerker werkt in dat geval met een chirurgisch mondneusmasker ten minste type IIR gedurende de hele dienst zolang als de klachten aanhouden en tot minimaal dag 5 na de start van de symptomen.

o De werkgever is verantwoordelijk voor het maken van een zorgvuldige afweging en houdt actief toezicht op het gebruik van het mondneusmasker en naleving van de aanvullende maatregelen: De zorgmedewerker houdt zoveel als mogelijk is afstand van patiënten en collega’s;
o Mag alleen tijdens eten en drinken het masker afzetten (het masker wordt dus gedurende de werkzaamheden continu gedragen) en zit dan apart;
o Neemt geen gezamenlijke pauzes, en maakt ook geen gebruik van het restaurant als lunchplek;
o Komt alleen naar het werk en rijd niet met collega’s mee. Kom ook niet met het openbaar vervoer, of strikt met een mondneusmasker op.

Daarbij is het tevens zo dat een PCR-test niet meer verplicht is voor zorgmedewerkers en het mondneusmaskergebruik is uitgebreid: zorgmedewerkers dragen bij alle respiratoire klachten een mondneusmasker ten minste type II tijdens het werk.

Lees meer