Nieuws

Het huisartseninfarct komende donderdag op NPO

(HuisartsVandaag) Noodgedwongen patiëntenstops, commerciële bedrijven die huisartsenpraktijken overnemen, de digitale huisarts: allemaal noodgrepen om het alarmerende huisartsentekort te compenseren. In een reportage van het journalistieke onderzoekprogramma Zembla uiten huisartsen hun zorgen, omdat de grote hoeveelheid aan extra taken die er telkens weer bijkomen ten koste gaat van de tijd voor de patiënt.

Het lukt de artsen nog maar amper de zorg te leveren die ze willen en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. “Er is een daadwerkelijk tekort aan capaciteit bij de huisarts. Huisartsen worden overladen met werk en daar moeten we wat aan doen”, zegt minister Kuipers in Zembla. De huisartsen zien de toekomst echter somber in. Al bijna 20 jaar trekken ze aan de bel in politiek Den Haag, maar er kwamen alleen maar meer taken bij. Door de vergrijzing en wachtlijsten in ziekenhuizen en de ggz hebben de huisartsen meer kwetsbare patiënten dan ooit.

Ze zijn nooit te beroerd om pleisters te plakken waar het haperende zorgstelsel faalde, maar nu is de rek er helemaal uit. Waar ze al die jaren voor hebben gewaarschuwd, is nu realiteit. Huisartsen verzuipen en de patiënt is de dupe. Het aantal huisartsen dat er de brui aan geeft, neemt toe.
Zembla onderzoekt in haar reportage: hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?

De reportage Het huisartseninfarct wordt uitgezonden komende donderdag 16 februari om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling op donderdag 23 februari om 9.28 uur op NPO 2.

Lees meer