Nieuws

Huisartsen zagen in 2022 weinig gezondheidsproblemen door eikenprocessierupsen

(HuisartsVandaag) In de zomer van 2019 veroorzaakten de brandharen van eikenprocessierupsen in verschillende provincies in Nederland veel overlast en gezondheidsklachten. In de jaren daarna, zo ook in 2022, zagen huisartsen veel minder mensen met gezondheidsproblemen die veroorzaakt kunnen worden door deze rupsen, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Er waren tussen mei en september 2022 geen opmerkelijke stijgingen te zien in het aantal personen dat de huisarts raadpleegde met jeuk of andere symptomen die veroorzaakt kunnen worden door contact met de brandharen van de eikenprocessierups. Het aantal personen dat zich wekelijks meldde bij de huisarts met jeuk schommelde tussen de 23 en 31 personen per 100.000 inwoners. Dat zijn er beduidend minder dan in 2019, toen er tijdens de piekweek ruim 100 personen per 100.000 inwoners bij de huisarts kwamen vanwege jeuk.

Meeste last in Limburg
Wanneer het aantal personen dat wekelijks bij de huisarts komt voor jeukklachten wordt uitgesplitst naar provincie, is te zien dat in de provincie Limburg in de periode van mei-september 2022 relatief gezien meer personen werden gezien dan in andere provincies in Nederland. Dit beeld past bij het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups.