Nieuws

Geld voor meer tijd voor de patiënt’ betekent ook ‘nog meer door de hoepels van de verzekeraar springen’

(HuisartsVandaag) 

Meer tijd voor de patiënt kunnen nemen door gesprekken van een kwartier bij de huisarts in plaats van de gebruikelijke tien minuten. Veel huisartsen doen dat al. Maar sinds kunnen zij hiervoor een extra vergoeding krijgen van de zorgverzekeraar. Toch is niet iedereen enthousiast, zo bericht RTL Nieuws.

Het idee is dat huisartsen door anders en efficiënter te gaan werken meer tijd overhouden voor de patiënt. Daardoor zou de werkdruk voor huisartsen afnemen, moeten patiënten zich meer gehoord voelen en krijgen zij vaker een passend advies. Ook zou er minder vaak onnodig worden doorverwezen naar het ziekenhuis, zo is in ieder geval de verwachting van zorgverzekeraars.
Huisartsen pleiten al jaren voor meer tijd voor de patiënt, maar toch is er aardig wat weerstand tegen deze regeling. Er verbetert niet veel in de nieuwe regeling, zeggen huisartsen tegen RTL Nieuws. Bovendien brengt die volgens hen alleen nog meer administratieve rompslomp met zich mee.

Volgens de zorgverzekeraars zou er met de nieuwe regeling juist efficiënter kunnen worden gewerkt. Voorbeelden die daarvoor worden gegeven zijn de mogelijkheden tot digitale afspraken met de patiënt of contact via chat. Ook zouden huisartspraktijken vaak gestelde vragen over bijvoorbeeld de griepprik op hun website kunnen vermelden om op deze manier de werkdruk en administratielast juist te verlagen.

Voorwaarden van zorgverzekeraars
Huisartsenpraktijken gaan stapsgewijs over op de Meer Tijd Voor De Patiënt-regeling (MTVDP). Dit is verspreid over vier kwartalen, de laatste 25 procent van de praktijken stapt pas over op 1 januari 2024. Per loting is bepaald welke praktijk wanneer overstapt.

De regeling komt voort vanuit het nieuwe Integraal Zorgakkoord. Daarin is afgesproken dat huisartsen voortaan een extra vergoeding per patiënt krijgen. Voor die vergoeding stellen zorgverzekeraars wel een aantal voorwaarden. Zo dienen de huisartsen onder meer hun manier van werken in de praktijk aan te passen met de bedoeling om efficiënter te werken en moeten zij deze methode met collega’s in de regio evalueren.

‘Meeste huisartsen werken al heel efficiënt’
Praktijken moeten om voor die extra vergoeding in aanmerking te komen, zich verantwoorden over welke wijzigingen ze willen aanbrengen en waarom. Om te voldoen aan de regeling moeten de huisartsen minimaal vijf aanpassingen uitvoeren in de praktijk binnen twee jaar.

“Huisartsen hebben al jarenlang behoefte aan consulten van 15 minuten”, zegt huisarts Arjen Göbel uit Amstelveen. “Ik twijfel of de huidige plannen meer tijd gaan opleveren. De meeste huisartsen werken al heel efficiënt. Hoewel suggesties als digitalisering de zorg in bepaalde opzichten beter maakt, is het de vraag of dit daadwerkelijk zal leiden tot meer tijd voor de patiënt.”

Volgens hem is de enige echte oplossing dat er meer artsen en prakijken bij komen, maar die zijn er nauwelijks. “Ik heb zelf gelukkig al eerder een extra huisarts voor twee dagen per week aangenomen en ben ook huisartsopleider. Dat betekent dat we een huisarts in opleiding in dienst hebben die zelfstandig patiënten kan spreken. Op die manier kunnen wij langer de tijd nemen voor de patiënten.”

Positieve resultaten
Ook in de huisartsenpraktijk van Christof Zwart in Haarlem werken ze al met langere afspraken. “We doen consults van tien en twintig minuten. Als een oudere dame haar verhaal gaat vertellen, je vragen moet stellen, uitkleden, onderzoeken en weer aankleden dan lukt dat niet in zo’n korte tijd. Ook zetten we e-consults in, dus we bespreken klachten van patiënten niet langer meer alleen in de spreekkamer, maar ook digitaal.”

Toch twijfelt Zwart of hij wel deel wil nemen aan de Meer Tijd Voor De Patiënt-regeling (MTVDP). “Er zijn allerlei meetmomenten die eraan vasthangen, waarbij we moeten evalueren. We moeten als praktijk plannen maken en ons continu verantwoorden. Kortom, allemaal tijd en energie die niet naar de patiënt gaat. Die extra vergoeding per patiënt werd ons in 2018 al beloofd, nu komt het eindelijk maar dan met extra voorwaarden. Dat is niet redelijk.”

De kritiek dat de wijzigingen die huisartsen moeten aanbrengen juist veel administratie met zich mee zouden brengen, herkent Ton van Houten, bestuurslid bij belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland, niet. “Er zijn ook wijzigingen die geen extra administratieve belasting met zich meebrengen. Uit de pilots blijkt daarnaast dat de wijzigingen uiteindelijk zorgen voor een verlaagde werkdruk, meer werkplezier en meer tevreden patiënten.”

Eigen initiatief en eigen kosten
Huisarts Hedwig Vos, uit Den Haag, is ook enthousiast over de regeling. “Wij starten vanaf vandaag ermee. Dat we gefaciliteerd worden om meer tijd voor de patiënt te leveren is natuurlijk heel fijn. Ik hoop dat patiënten hierdoor het idee hebben dat er meer naar hen geluisterd wordt, dat ze beter geholpen worden. We hebben eerder op eigen initiatief al een extra huisarts aangenomen en de praktijkondersteuner draaide al meer uren”, zegt Vos. “Veel huisartsenpraktijken werken al met langere consulten, maar op eigen initiatief en eigen kosten. Dat gaat dan ten koste van pauzes of vrije tijd, of het levert extra uitgaven op.”

Door hoepels springen
Toch is Vos niet alleen maar enthousiast. “Het is jammer dat er allerlei voorwaarden worden gesteld in de vorm van hoepels waar we doorheen moeten springen. Huisartsen kennen hun patiënten en de praktijk het beste, het is jammer dat het niet aan hen wordt overgelaten hoe je dit invult.”

Een ander groot pijnpunt volgens Vos is dat meerdere collega’s in haar regio die juist wilden meedoen met de regeling zijn uitgeloot. “Zij maken op eigen initiatief al extra tijd voor hun patiënten en zijn teleurgesteld. Ze moeten nu maandenlang wachten op die extra vergoeding.”

Lees meer