Nieuws

Huisarts Nadia maakt filmpjes met betrouwbare medische informatie op social media

(HuisartsVandaag) Toen een patiënt aan de Zoetermeerse huisarts Nadia vertelde dat ze niet kon lezen, vroeg ze zich af of ze dan wel belangrijke medische informatie met haar patiënt kon delen. Om die informatiekloof te dichten bedacht Nadia iets nieuws: ze startte met het maken van filmpjes voor TikTok, YouTube en Instagram om meer te vertellen over haar vak.
Sociale media staan bol van de medische adviezen en ervaringen, maar wat is er nu wel of net waar? Nadia wil dat er betrouwbare medische informatie te vinden is. “In het buitenland zijn al langere tijd medici actief op sociale media, maar in Nederland nog niet. Daarom besloot ik onder de naam The Family Doctor mijn eigen platform te beginnen.”

Binnenkijkers
Op de website van bijvoorbeeld het RIVM en op thuisarts.nl staat medische informatie, waar patiënten regelmatig naar doorverwezen worden door de huisarts. “Ik weet dat mensen steeds meer zoeken op sociale media naar hulp. Ik vind dat iedereen het verdient om online betrouwbare informatie te krijgen. Daarom ben ik dit gestart.” Zo maakte ze video’s over keelpijn, bloedarmoede, menstruatieproblemen of hoe je jouw kind kunt helpen bij benauwdheid. Op YouTube plaatst ze langere video’s over uitgebreide onderwerpen en op Instagram en TikTok staan binnenkijkers in de praktijk, weetjes, medische informatie en hilarische filmpjes over haar leven als arts.

Dansende huisarts
De uit Zoetermeer afkomstige Nadia besteedt regelmatig aandacht aan beweging en gezondheid. Om zelf het goede voorbeeld te geven, is ze in enkele video’s ook dansend te zien. “Ik ben gek op dansen dus ik bedacht om mijn passie dan maar te delen in combinatie met mijn bewegingsadviezen als huisarts. Want bewegen is niet alleen lichamelijk goed, je wordt er ook nog eens vrolijker van.”

Ook filmpjes over haar volle agenda
Regelmatig vragen patiënten zich af waarom ze zolang in de wachtkamer moeten wachten of waarom het spreekuur uitloopt. “Na mijn werkdag film ik mijzelf in mijn spreekkamer en vertel ik hoeveel patiënten en met welke aandoeningen ik op bezoek heb gehad. Zo zien mijn volgers hoe vol de agenda van een huisarts is en hopelijk is er daardoor meer begrip als je iets langer moet wachten op je afspraak. Maar mijn ergernissen of gekke momenten wil ik ook nog weleens in de vorm van gekke filmpjes uiten op mijn kanalen.”

Vragenkwartiertje
The Family Doctor zorgt ook voor genoeg interactie met haar volgers. Zo kunnen ze via haar sociale mediakanalen vragen stellen over medische zaken en elke keer pikt Nadia er een vraag uit die ze online behandelt. “Mensen kunnen alleen algemene vragen stellen over medische onderwerpen: een persoonlijk advies kan ik niet geven”, legt Nadia uit. “Daarvoor heb ik een medisch dossier nodig, maar daar is het platform ook niet voor bedoeld.”

The Family Doctor doet Nadia nu nog op vrijwillige basis naast haar fulltime baan als huisarts. Ze heeft ondertussen al ruim 21.000 volgers op TikTok. “Ik hoop met The Family Doctor te kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld mini-colleges of online cursussen over verbandleer of eerste hulp verlenen.”

Lees meer