Nieuws

Zorgprofessionals; we hebben te weinig tijd om aandacht te geven aan onze patiënt

(Mediq) De impact van aandacht is opmerkelijk. Het versnelt herstel. Vermindert klachten. Vergroot weerstand en houdt scherp. Aandacht doet meer dan we denken. Uit onderzoek van Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen en innovatieve zorgoplossingen, blijkt echter dat we als zorgprofessional steeds minder aandacht kunnen geven aan onze patiënten en cliënten. De belangrijkste oorzaken zijn het personeelstekort, de administratieve lasten die blijven stijgen en de hoge werkdruk.

Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de zorgprofessionals die direct met patiënten werkt onvoldoende aandacht kan geven aan zijn of haar patiënt. Een zorgelijke uitkomst als we kijken naar het belang van aandacht.

Stefan van der Stigchel, Hoogleraar Cognitieve Psychologie verbonden aan de Universiteit van Utrecht én expert op het gebied van aandacht: “De impact van aandacht op zowel het mentale als de fysieke gezondheid van de patiënt én zorgprofessional is opmerkelijk. Uit onderzoek weten we dat aandacht het herstel van de patiënt versnelt, ​klachten vermindert en meer zelfvertrouwen geeft. ​Daarnaast blijkt dat als zorgverleners consequent medeleven tonen, patiënten meer vertrouwen wat de professional zegt. Aandacht doet veel meer dan je misschien zou denken.”

Mogelijke oplossingen
Op de vraag of de hoeveelheid aandacht aan de patiënt het afgelopen jaar is veranderd, geeft ruim 30 procent van de zorgprofessionals aan dat dit het laatste jaar is verslechterd. Voor ruim 60 procent is dit hetzelfde gebleven. Uit het onderzoek kwamen ook enkele oplossingen. Zo geeft 68 procent van de zorgprofessionals aan dat meer personeel en minder administratieve lasten belangrijke oplossingen zijn voor het probleem. Daarnaast geeft twintig procent van hen aan dat digitalisering een oplossing kan zijn om uiteindelijk meer aandacht te kunnen geven aan de patiënt. Zo geven de zorgprofessionals die zijn ondervraagd aan dat technologie in de zorg op de volgende punten kan bijdragen:

1)      Meer zelfregie bij patiënt

2)      Aan preventieve zorg

3)      Ondersteunen in chronische zorg

4)      Betere kwaliteit van de zorg

5)      Betere toegankelijkheid van de zorg

Tips om net wat meer aandacht te geven
In drukke tijden lijkt het soms lastig om te zorgen dat je daadwerkelijk aandacht kan geven aan de patiënt. Volgens Van der Stigchel kun je met enkele handige tips toch wat meer aandacht geven. “Dit kan bijvoorbeeld door je voor te bereiden op hetgeen wat gaat komen. Bereid je gesprekken kort voor, neem de tijd om je even in te lezen en je te verplaatsen in de patiënt of cliënt die je zo tegenover je hebt. Ik praat hier veel over met zorgprofessionals en dan hebben we het ook over specifieke technieken:

  • Geen telefoon tussendoor en neem even een minuut om alles af te handelen van de vorige patiënt/cliënt
  • Plan kortere rustmomenten: dit hoeft echt niet lang te zijn, maar wel noodzakelijk om alle interne afleiding te structureren
  • Cognitief offloading kan waardevol zijn: net een moeilijk gesprek gehad? Schrijf op wat je dwarszit. Je hebt het dan niet meteen opgelost, maar je kunt deze gedachten wel parkeren.
  • Plan een moment in de dag waarop je even geen aandacht hoeft te geven: we denken allemaal dat we kunnen multitasken, maar dat is dus precies wat we niét kunnen.”

Ben je benieuwd wat Stefan van der Stigchel nog meer kan vertellen over het geven en ontvangen van aandacht geven? Lees dan het interview via deze link.

 

Einde bericht

 

[Ter achtergrondinformatie ]

Onderzoek verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door Direct Research gedurende de periode van 22 tot en met 28 februari 2023. Het veldwerk is uitgezet in het ME Research panel en bij externe partners (beide ISO-gecertificeerd). De onderzoeksdoelgroep bestaat uit zorgprofessionals. In totaal zijn er n=698 respondenten gestart met het invullen van de vragenlijst en hebben uiteindelijk n=505 zorgprofessionals deelgenomen aan het onderzoek. Deze netto steekproefomvang is voldoende groot om betrouwbare uitspraken te doen over de onderzoeksdoelgroep.