Nieuws

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen vergoeding

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid die arbeidsongeschikt zijn geraakt, kunnen een vergoeding van 15.000 euro per persoon krijgen. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) laat weten dat zorgpersoneel eenmalig dat bedrag kan ontvangen. Het gaat om mensen die in de eerste coronagolf in 2020 voor covidpatiënten hebben gezorgd en daardoor zelf ook ziek werden.

Het kabinet erkent dat deze medewerkers in de eerste golf onder hoge druk en onzekere omstandigheden voor de patiënten hebben gezorgd. "Inmiddels weten we dat er een kleine groep zorgmedewerkers is die daardoor niet meer kan werken, en dat heeft enorme impact op hun leven", schrijft Helder. Ze kondigt de vergoeding aan met een brief aan de Tweede Kamer. "Deze groep willen we ondersteunen."

Vakbonden FNV en CNV strijden al langer voor een financiële regeling voor de groep zorgmedewerkers die niet meer kunnen werken door langdurige coronaklachten. Zij wilden een vergoeding voor alle zorgmedewerkers die in 2020 covid kregen en nu hun baan zijn kwijtgeraakt door aanhoudende klachten, niet alleen het personeel uit de eerste golf. Medewerkers kregen destijds te horen dat beschermingsmiddelen als mondneusmaskers niet nodig waren, onder meer door een tekort aan mondkapjes.

Meer onderzoek

In haar brief aan de Tweede Kamer zegt Helder dat het kabinet zich realiseert dat er een veel grotere groep mensen last heeft van langdurige covid. Met onder meer onderzoek naar de diagnose en behandeling van de klachten wil het kabinet ook die mensen "zo goed als mogelijk" ondersteunen.

Er is gekozen voor een bedrag van 15.000 euro omdat dit hetzelfde is als wat chronische Q-koortspatiënten kregen die ziek werden tussen 2007 en 2011. Volgens het kabinet zijn er grote gelijkenissen tussen de twee ziektebeelden. Zo was er bij beide nog weinig bekend over de ziekte en wat voor langdurige klachten die kon veroorzaken.

Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV zegt dat de vergoeding "totaal geen recht" doet aan de morele plicht die het kabinet heeft in de richting van zorgverleners. De regeling komt volgens de vakbond veel te laat, is voor een te kleine groep en het bedrag is te laag. In een kort geding tegen de Staat vroegen FNV en CNV om bijna 23.000 euro als eerste tegemoetkoming. De voorzieningenrechter had de eis afgewezen: "van geval tot geval" moet worden bekeken of een zorgmedewerker recht heeft op vergoeding van schade.