Nieuws

Ouderen met urgente zorgvraag moeten langer wachten op plek in zorginstelling

(HuisartsVandaag) De wachtlijst voor een plek in een ouderenzorginstelling voor cliënten met de meest urgente zorgvraag is in een jaar tijd met bijna 60 procent gestegen. In vergelijking met twee jaar geleden is er zelfs sprake van een verdubbeling. Het gaat om cliënten die zo snel mogelijk een plek nodig hebben in een zorginstelling, maar soms moeten weken op maanden moeten wachten voordat er een plek in een instelling beschikbaar is. In 29 gevallen werd de Treeknorm helemaal niet gehaald, zo bericht de redactie van de website Skipr.

Overbruggingszorg
Vaak gaat het om cliënten die in een ziekenhuis of revalidatie-instelling verblijven en een plek nodig hebben om beschermd te wonen met intensieve begeleiding vanwege bijvoorbeeld dementie of het zijn cliënten die intensieve zorg nodig hebben om verder te herstellen.
In totaal staan 20.986 mensen te wachten op een plek in een ouderenzorginstelling, tweeduizend mensen meer dan een jaar geleden hoewel de wachtlijst wel is gekrompen in het afgelopen halfjaar. Vooral de wachtlijst voor cliënten die binnen een of enkele maanden een plek nodig hebben, is kleiner geworden. Cliënten die niet direct ergens terechtkunnen, kunnen wel overbruggingszorg krijgen van de zorgkantoren.

Vastlopende zorg
ActiZ ziet in de cijfers een bevestiging dat de zorg vastloopt. “We weten bijvoorbeeld nu al dat het aantal mensen met dementie de komende jaren verdriedubbelt”, laat een woordvoerder weten. “Om de stijgende zorgvraag aan te kunnen, moeten we alles op alles zetten en moet de manier waarop we de zorg organiseren veranderen.” De branchevereniging hamert op extra verpleeghuisplekken en op versnelling van de plannen om de zorg thuis te versterken en ervoor te zorgen dat er heel snel passende randvoorwaarden worden gerealiseerd op het gebied van ouderenhuisvesting.

Groeiende zorgkloof
Zorgverzekeraar CZ vindt de groeiende wachtlijsten een gevolg van de grenzen waar de zorg tegenaan loopt. “De vraag van ouderen neemt toe, maar het beschikbare personeel niet. En zo ontstaat een zorgkloof die vorig jaar verder is gegroeid.”
Het zorgkantoor van verzekeraar VGZ meldt dat er tijdens de covid-periode minder mensen werden aangemeld voor de ouderenzorg en dat er nu relatief meer mensen met urgentie binnenkomen. “Men blijft dus langer (bijvoorbeeld) in de eigen thuissituatie voordat er een indicatie wordt aangevraagd.”

Lees meer