Nieuws

Zorgverzekeraars laten in 2022 150 miljoen euro op de plank liggen bestemd voor huisartsenzorg

(HuisartsVandaag) Zorgverzekeraars zetten de jarenlange trend van onderbesteding in de huisartsenzorg ondanks alle problemen door, zo blijkt uit een analyse van de LHV analyse over 2022. In alle begrotingsplannen belooft de politiek groei voor de huisartsenzorg. In de praktijk merken de huisarts en de patiënt daar bar weinig van. Ook in 2022 bleef er meer dan 150 miljoen van het beloofde geld op de plank liggen. Geld dat hard nodig is in de huisartspraktijken voor onder andere huisvesting, personeel, starten van een praktijk, huisartsentekorten en stijgende kosten.

Lammert Hoeve, bestuurslid LHV, zegt daarover op de website van de huisartsenvereniging: “Het is gewoon niet uit te leggen dat in tijden dat de problemen in de huisartspraktijk zo groot zijn er elk jaar weer miljoenen ongebruikt blijven liggen. De huisartsenzorg is de basis van ons zorgstelsel. Het piept en kraakt en hier en daar breekt er al wat. Het is verkeerde zuinigheid om zorggeld niet te gebruiken voor de zorg. Geld dat nu nodig is voor de problemen van vandaag en morgen. De LHV roept het ministerie van VWS, zorgverzekeraars en politiek op om te zorgen dat die 150 miljoen in de praktijken belandt voor de zorg aan 17 miljoen Nederlanders, die recht hebben op kwalitatief goede huisartsenzorg, met aandacht en tijd voor de patiënt, in passende huisvesting.”

Onderbesteding huisartsenzorg in 2022
Kader huisartsenzorg 2022 3.695 miljoen
Besteding huisartsenzorg 2022 3.541 miljoen
Onderbesteding 154 miljoen

Slecht nieuws voor patiënten
‘Jaar in jaar uit zien we VWS-begrotingen met groei voor de huisartsenzorg, maar we zien tegelijkertijd elk jaar weer miljoenen verdampen, in 2022 zelfs meer dan 150 miljoen’, schrijft de LHV op haar website. ‘Dat is ronduit slecht nieuws voor patiënten zonder huisarts en patiënten die langer moeten wachten op zorg omdat er te weinig huisartsen en praktijkmedewerkers zijn. Voor huisartsen is het onbegrijpelijk en teleurstellend dat broodnodige investeringen in de huisartsenzorg in 2022 opnieuw uitbleven.’

Met de vuist op tafel
Huisartsen hebben in het pamflet Met de vuist op tafel duidelijk aangeven waar de grootste problemen zitten en waar oplossingsrichtingen te vinden zijn. ‘Die punten stonden veelal ook al in de Hoofdlijnenplannen (HLA) 2019-2022, maar zijn daarin niet of onvoldoende gerealiseerd. Het gevolg is dat er al die jaren miljoenen op de plank bleven liggen en de zorg er niet beter op werd. In het Integrale Zorgakkoord (IZA) is door druk van LHV ingezet op concrete afspraken over de ANW-zorg en Meer tijd voor de Patiënt. Afspraken over veranderingen en investeringen in de huisartsenpraktijken vanaf 2023. Om zo de zorg in de avond, nacht en in de weekenden samen beter op te pakken en om meer tijd te hebben voor het goede gesprek met patiënten. Huisartsen hebben meer van dit soort afspraken nodig om concrete problemen nu op te lossen’, zo besluit de LHV haar statement.

Lees meer