Nieuws

Nieuwe praktijk met vier huisartsen moet huisartsentekort in Zwolle terugdringen

(HuisartsVandaag) Zwolle krijgt er een nieuwe huisartsenpraktijk bij. De deuren van Huisartsenpraktijk Hanzehart gaan vanaf volgende maand open, zo bericht de regionale krant de Stentor. Het openen van de nieuwe huisartsenpraktijk in de stad is één van de oplossingen van een speciale Taskforce, die is opgericht om het huisartsentekort in de stad terug te dringen.

Veel huisartsenpraktijken in Zwolle zitten op dit moment vol en nemen daarom geen nieuwe patiënten meer aan. Met als gevolg dat een groot aantal inwoners geen eigen huisarts heeft. Een probleem dat zich niet alleen in Zwolle voordoet, maar op veel meer plekken speelt.
Omdat het tekort in Zwolle zo nijpend is, werken de gemeente Zwolle, Huisartsenvereniging Regio Zwolle, regio-organisatie Medrie en zorgverzekeraar Zilveren Kruis al enkele maanden samen in een Taskforce Huisartsentekort Zwolle om tot een oplossing te komen. Dat is nu gelukt, vanaf 4 september gaat Huisartsenpraktijk Hanzehart open. Dat er een nieuwe praktijk geopend zou worden, werd begin juni duidelijk. ,,Een eigen arts, die je fysiek in zijn praktijk ziet, dát is en blijft ons doel’’, zei Sander van Bochove van Zilveren Kruis daar toen over.

Vier huisartsen in nieuwe praktijk
Praktijk Hanzehart komt aan de Dokter Stolteweg tegenover ziekenhuis Isala. De komende weken wordt het pand nog verbouwd. In die weken wordt de praktijk tijdelijk ondergebracht in de huisartsenspoedpost. Inschrijven bij de nieuwe praktijk kan nu al, voor inwoners van Zwolle met de postcodes 8011, 8012, 8021, 8022, 8023 en 8025.

In de praktijk gaan vier huisartsen aan de slag: Loman, Van der Laan, Sollie en Vleeming. Daarnaast werken er nog zes mensen in de praktijk, zoals doktersassistenten, een verpleegkundig specialist en praktijkondersteuners. Op de website van Hanzehart schrijven de vier huisartsen: ‘Wij zijn vier enthousiaste huisartsen die samen met een enthousiast team begin 2023 zijn begonnen met de voorbereidingen voor het starten van deze praktijk. We worden hierbij ondersteund door Medrie, de huisartsen regio-organisatie. Wij hebben veel zin om te gaan starten en u te gaan leren kennen!’

Wisselende huisartsen
In de komende periode krijgen nieuwe patiënten van de praktijk niet direct een vaste huisarts. ‘Aangezien we een nieuwe praktijk zijn (met bij de start nul patiënten), zullen we in het begin nog met een lage bezetting werken. Dit betekent dat elke huisarts één of twee dagen in de week aanwezig is. Op het moment dat de praktijk voldoende gegroeid is, willen we toewerken naar twee huisartsenduo’s.’ Dat betekent dat patiënten twee vaste huisartsen zullen hebben.

Het rommelt al langer in de huisartsenzorg in Zwolle. Vorig jaar sloot een huisartsenpraktijk in Holtenbroek de deuren vanwege ziekte en onderbezetting. 2400 patiënten kwamen opeens zonder huisarts te zitten. Ook waren er eerder dit jaar zorgen over het lot van 4600 patiënten van praktijk deBolleBieste, nadat het personeel opstapte uit onvrede over eigenaar Co-Med.