Nieuws

Wereldwijd enorme toename van kanker bij mensen onder de 50 jaar

(HuisartsVandaag) Het aantal mensen jonger dan 50 jaar dat kanker krijgt, is in laatste dertig jaar wereldwijd met bijna 80 procent toegenomen, zo bericht NRC. Ook de sterfte aan kanker in deze jongere leeftijdsgroep nam met bijna 28 procent toe sinds 1990. Jaarlijks sterven nu wereldwijd meer dan een miljoen mensen onder de 50 jaar aan kanker. Dit aantal zal in 2030 met nog eens 21 procent zijn toegenomen, het aantal jongere kankerpatiënten zal dan met 31 procent zijn gestegen, becijferen onderzoekers in een studie die deze week verscheen in BMJ Oncology. De onderzoekers keken naar 29 typen kanker en gebruikten gegevens uit 204 landen. Ze vonden grote verschillen tussen landen en tussen verschillende kankersoorten.

Het aantal mensen onder 50 jaar dat kanker krijgt, steeg van 1,82 miljoen in 1990 naar 3,26 miljoen in 2019. De scherpste stijging in het aantal kankerpatiënten in die periode was in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Saoedi-Arabië. De hoogste aantallen kankerdiagnoses waren er in landen met hoge en middeninkomens en onder mensen tussen 40 en 49 jaar. Borstkanker maakte in 2019 de meeste slachtoffers, gevolgd door kanker aan de luchtwegen, maag en darmen.

Geen eenduidige verklaring
Per hoofd van de bevolking telden Noord-Amerika, Oceanië en West-Europa de hoogste aantallen vijftigminners met kanker. De kans om te overlijden aan kanker voor mensen jonger dan 50, was in de rijkere landen lager dan in de armere. De hoogste sterfte zagen de onderzoekers in Oost-Europa, Centraal-Azië en de regio Oceanië.

Hoe die sterke toename van kanker onder jongere volwassenen te verklaren is, begrijpen wetenschappers nog niet goed. Mogelijk spelen genetische factoren een rol, en bijvoorbeeld milieuvervuiling. Maar slechte leefgewoonten, zoals roken, alcohol drinken, weinig bewegen en ongezond eten, zijn de belangrijkste risicofactoren, schrijven de onderzoekers.