Nieuws

Huisartsen zien toename van aantal patiënten met longontsteking of kinkhoest

(HuisartsVandaag) Huisartsen zien de laatste tijd een toename van het aantal patiënten met een longontsteking of kinkhoest. Zorgwekkend is het nog niet, opvallend wel, zeggen onderzoekers van Nivel tegen het Algemeen Dagblad.
,,Het is het snif- en snotterseizoen, dat merk je om je heen’’, zegt Mariëtte Hooiveld, onderzoeker infectieziekten. ,,Veel mensen zijn verkouden en hebben griepachtige klachten.’’

Niet eerder in de afgelopen drie jaar kwamen echter in één week zoveel patiënten tussen de 5 en 14 jaar met een longontsteking bij de huisarts. Het onderzoeksinstituut signaleert al sinds de zomer een sterke stijging van het aantal longontstekingen in deze leeftijdsgroep.
Per 100.000 inwoners hadden afgelopen week ongeveer tachtig kinderen van 5 tot en met 14 jaar een longontsteking. In de winter van 2022 was ook een toename te zien, maar toen hadden op het hoogtepunt iets minder dan zestig kinderen per 100.000 inwoners longontsteking.

Vroege toename
,,In deze tijd van het jaar zijn een griepperiode en influenzavirussen gebruikelijk’’, zegt Nivel-onderzoeker Hooiveld. ,,Er zijn mensen die daar bovenop een longontsteking krijgen. Maar het is opvallend dat de toename nu eerder in het jaar plaatsvindt. De cijfers zijn hoger dan in de jaren voor de coronapandemie.’’
Het Nivel heeft geen verklaring waarom het aantal longontstekingen in deze leeftijdsgroepen toeneemt. Wel zag het onderzoeksinstituut de afgelopen weken ook een stijging van het aantal longontstekingen bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar en jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Afgelopen week is dit aantal patiënten echter hetzelfde gebleven ten opzichte van een week eerder.

Bij mensen van 65 jaar en ouder steeg het aantal longontstekingen ook, aldus het Nivel. Relatief krijgen nog steeds meer oudere volwassenen een longontsteking dan jongeren of kinderen.

Meer kinderen met kinkhoest
Ook het aantal kinderen dat naar de huisarts ging met kinkhoest was hoger dan in de drie jaar hiervoor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Kinderen worden tegen kinkhoest gevaccineerd.

Het Nivel ziet sinds de eerste helft van oktober een stijgende lijn in het aantal kinderen tot en met 14 jaar met kinkhoest. Het gaat om ongeveer vijf kinderen per 100.000 inwoners. ,,Het zijn kleine aantallen, dus zorgwekkend is het nog niet’’, zegt Hooiveld. ,,Voor kinderen is het wel heel vervelend en voor jonge kinderen ook gevaarlijk. Het is goed dat in de gaten te houden.’’

Lees meer