Nieuws

Hergebruik kankermedicijnen kan besparing opleveren van tientallen miljoenen

(HuisartsVandaag) Op kankermedicijnen kan nog enorm veel geld bespaard worden. Van de medicijnen die patiënten na hun behandeling thuis over hebben, blijkt ongeveer twee derde nog prima door te geven aan andere patiënten. Op jaarbasis kan dit een besparing van 20 tot 50 miljoen euro opleveren, zo blijkt uit een onderzoek naar medicijnverspilling van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en Universiteit Utrecht waarover de Gelderlander bericht. De eerste fase van dat onderzoek is nu afgerond. Was de verwachting eerder dit jaar nog dat de besparing lager zou uitvallen, inmiddels is duidelijk dat het echt om vele tientallen miljoenen euro’s per jaar gaat.

Medicijndozen met een soort thermometer
Geregeld hebben patiënten die medicijnen slikken tegen kanker dozen vol pillen over omdat medicijnen niet aanslaan of de behandeling verandert. Bij het onderzoek werden de medicijndozen voorzien van een soort thermometer om te kunnen vaststellen of ze op de goede temperatuur waren bewaard.
Was dat zo en was de verpakking nog ongeschonden en de houdbaarheid nog minimaal zes maanden, dan konden ze worden heruitgegeven aan andere patiënten. Maar een derde van de medicijnen was echter niet herbruikbaar, zo bleek uit het onderzoek.

Milieubesparing
Volgens onderzoeker duurzame farmacie Lisa-Marie Smale van het Radboudumc levert de heruitgifte ook een milieubesparing op: 1,8 kilo CO2 per patiënt per jaar. ,,Omdat je minder hoeft te produceren, minder transport hebt, minder grondstoffen nodig hebt”, zo somt ze op.
Daar staat tegenover dat de temperatuurloggers op de doosjes wel gemaakt moeten worden, maar netto levert dat dus een besparing per patiënt op die gelijk staat aan een rit met een benzineauto van een kilometer of 15.

Veranderen Europese regels
De heruitgifte van medicijnen is overigens door Europa verboden, uit angst dat er anders vervalste medicijnen in omloop komen. Maar tot eind volgend jaar gaan 14 ziekenhuizen in Nederland het toch doen: als onderdeel van een wetenschappelijke studie mag het namelijk wél.
Ondertussen probeert gezondheidsminister Ernst Kuipers in Europa de regels te veranderen. Hij is groot voorstander van het hergebruiken van medicijnen, vanwege de kosten en de milieuwinst.

Overigens zijn patiënten die medicijnen krijgen niet verplicht om de ‘tweedehandse’ medicijnen te nemen. Maar de animo is groot, merkt Smale. ,,En ik verwacht dat het aantal mensen dat mee wil doen nog groter wordt.”

Lees meer