Opvallende oplossing voor huisartsentekort in Enschede: een grootschalige huisartsenfusie
(HuisartsVandaag) In de Enschedese wijk Wesselerbrink hebben huisartsen een opvallende oplossing bedacht voor het huisartsentekort: een grootschalige huisartsenfusie. Door die fusie kunnen praktijkhouders Marco Ros en Chris Machiels nu wél gewoon met pensioen, zo bericht de regionale krant de Stentor.
De wijk in Enschede-Zuid kende jarenlang vier zelfstandige huisartsenpraktijken met elk ruim 2.500 patiënten. Toen een van de huisartsen uitviel, stonden collega’s in de Wesselerbrink voor de lastige vraag: hoe lossen we dit nu op? Of eigenlijk: hoe voorkomen we dat er nog meer patiënten in Enschede zonder huisarts komen te zitten?
Een terechte vraag, want de teller staat op ruim 2.500 ‘huisartsloze’ Enschedeërs. En het tekort aan huisartsen is nog altijd nijpend. Uit nood namen de huisartsen van die praktijken in 2021 het drastische besluit tot een fusie. Geen samenwerking zoals je nu veel vaker in de zorg ziet. Nee, een keiharde fusie. Met als gevolg dat de zorg voor 10.000 patiënten van Huisartsenpraktijk Wesselerbrink weer lange tijd veilig is.
Samen verantwoordelijk voor 10.000 patiënten
Huisarts Marco Ros: „Als dit niet was gebeurd, dan hadden wij nu niet met pensioen gekund.” Want die fusie betekent in de praktijk dat zo’n 35 medewerkers, onder wie vier praktijkhouders en twee waarnemend huisartsen, samen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 10.000 patiënten. En heel bijzonder: door deze nieuwe manier van werken, door die gedeelde verantwoordelijkheid, is er ook weer nieuwe aanwas. Huisartsen Lisette van den Hende en Niek van Regteren zijn onlangs tot de maatschap toegetreden.
„Het is nog steeds krap en ook echt niet alleen maar feest”, relativeert huisarts Marloes Wilberink. “We moeten met elkaar het grotere plaatje in beeld houden. Ook om ‘commerciële ellende’ buiten de deur te houden. Het is ons in de Wesselerbrink gelukt en dat is een positief signaal.”
Commerciële partijen door gebrek aan opvolging
De druk op de huisartsenzorg neemt alleen maar verder toe. Bestuurslid Lilian Roelink van Huisartsenzorg Twente uitte onlangs nog haar zorgen in de Stentor. Bijna één op de tien huisartsen zou op basis van leeftijd dit jaar met pensioen gaan. Maar bij gebrek aan opvolging blijven ze vaak doorbuffelen. „Je denkt soms wel: dit moet niet al te lang duren. Daarmee doel ik op hun eigen gezondheid”, zei Roelink hierover.
Mede daardoor zijn in Nederland de afgelopen jaren minstens 45 huisartsenpraktijken in handen gekomen van commerciële partijen als Centric Health en Co-Med. Die laatste partij is in Enschede nu verantwoordelijk voor zo’n 9.000 patiënten.
Solopraktijk verdwijnt
Door fusies en overnames lijkt de traditionele solopraktijk langzaam te verdwijnen. Huisarts Lisette van den Hende: „Het is gewoon te veel om allemaal alleen te doen. Je bent tegenwoordig niet alleen huisarts, maar ook manager bedrijfsvoering en coach.” Zelf is ze daarom positief over de vernieuwde Huisartsenpraktijk Wesselerbrink. „De last van een gehele praktijk ligt niet meer op één bord.”
Ook andere praktijken komen hier nu voor een kijkje achter de schermen. Marloes Wilberink: „Dit is in Twente op deze schaal nog niet eerder zo gedaan en het heeft voor ons zo ontzettend goed uitgepakt.” Wat volgens de huisartsen niet wil zeggen dat dit voor elke praktijk zou werken. „Dit was een traject van jaren”, vertelt Marco Ros. „Met 10.000 patiënten heb je minder overzicht dan met 2.500 patiënten. Het vraagt echt iets van je communicatie- en organisatieskills. En je moet op elkaar vertrouwen.”
De 24/7 dokter bestaat niet meer
Hoe lovend de huisartsen in de Wesselerbrink ook zijn over hun nieuwe aanpak, het huisartsentekort wordt er niet mee opgelost. Was het maar zo’n feest. Marloes Wilberink: „Maar we zorgen wel voor continuïteit voor onze patiënten. Zo kunnen in onze praktijk bijvoorbeeld alle patiënten bij alle dokters terecht.” Dat is tegelijkertijd ook wel een ding, zegt Wilberink eerlijk. „Patiënten liepen wel 25 jaar bij dezelfde huisarts. Maar het is in de toekomst niet langer houdbaar om als patiënt altijd dezelfde huisarts te kunnen zien. De 24/7 dokter bestaat niet meer. Daar moeten veel patiënten aan wennen.”
Achterstandswijk
Daar komt nog bij dat de Wesselerbrink een achterstandswijk is. Marco Ros werkt hier al 26 jaar als huisarts, Chris Machiels 21 jaar. Machiels: „Het is een wijk met veel kwetsbare mensen en complexe problematiek. Veel ouderen en allochtonen, maar ook veel analfabeten en laaggeletterden.” En als dan een vertrouwd gezicht verdwijnt, is dat voor veel patiënten wel even slikken. „Er zat net nog een patiënt in tranen voor me.”
In januari stoppen Marco Ros en Chris Machiels als huisarts. Niet helemaal, want dat kunnen en willen ze nog niet. Ros: „We blijven diensten draaien voor de huisartsenpost en we springen hier af toe bij als waarnemer.” Zijn collega’s lachen. Marco Ros heeft de eerste drie weken van de zomervakantie namelijk al geblokkeerd in zijn agenda. „Want dan ben ik gewoon weer hier hoor.”