Nieuws

Wie dicht bij fastfoodrestaurants woont heeft vaker hart- en vaatziekten

De nabijheid van fastfoodrestaurants verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Voor het onderzoek werd het gedrag van ruim twee miljoen volwassenen geanalyseerd. De proefpersonen moesten minstens vijftien jaar op hetzelfde adres wonen en geen hart- en vaatziekten hebben voor aanvang van de studie. Vervolgens werd geteld hoeveel fastfoodrestaurants zich in een straal van 0,5, 1 en 3 kilometer van de woning bevonden en werd onderzocht wie hart- en vaatziekten kregen.

Beter af op het platteland dan in de stad
Wat blijkt? Onder mensen die wonen in een stedelijke omgeving met één of meer fastfoodrestaurants binnen een straal van 500 meter van de woning, komen hart- en vaatziekten vaker voor. Dit is ook het geval bij mensen die minder dan één kilometer van twee of meer fastfoodzaken vandaan wonen. Er is bijna geen verband waar te nemen bij mensen die drie kilometer van fastfoodrestaurants wonen of in plattelandsgebieden.

“We weten uit eerdere onderzoeken dat het voedselaanbod invloed heeft op de voedselkeuzes van mensen. Er is een groter aanbod van ongezond eten en wij denken dat het groeiende aanbod van fastfood kan leiden tot het vaker consumeren van fastfood. Deze aanname gaan we in vervolgstudies nader onderzoeken.” Volgens Poelman is het wel tijd om actie te ondernemen. “Het reguleren van het voedselaanbod in de omgeving wordt inmiddels overwogen om zo mensen te stimuleren gezonder te gaan eten. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbod daarvan te vergroten en de gezonde keuze de standaardkeuze te maken.”

Een vervolgstudie van Poelman is daarom opgezet om beter te begrijpen waar en wanneer mensen eten en drinken kopen en inzicht te krijgen in de hoeveelheid voedselaanbieders waarmee we dagelijks geconfronteerd worden.

 

 

 

 

Lees meer