‘De nieuwe NZa-tarieven zijn een schoffering van de huisartsen’
Huisartsencomité De Bevlogen Huisartsen (DBH) zal de nieuwe huisartstarieven aanvechten die toezichthouder NZa voor 2025 heeft vastgesteld. DBH-woordvoerder Christof Zwart spreekt in een reactie tegen Medisch Contact van een ‘schoffering van huisartsen’. Volgens de NZa zijn niet alleen de kosten, maar ook de opbrengsten van huisartsen de afgelopen jaren flink gestegen en is er daarom alleen vanwege indexering een tariefstijging nodig en mogelijk.
De NZa onderzocht de kosten van huisartspraktijken op basis van het jaar 2022, om tot nieuwe gereguleerde huisartstarieven, zoals de inschrijf- en consulttarieven, voor 2025 te komen. De NZa ziet uit dat nieuwe kostprijsonderzoek dat verschillende ontwikkelingen zowel de kosten als de opbrengsten van huisartspraktijken hebben doen stijgen. Kosten stegen voornamelijk door personeel en inhuur en door huisvesting. Praktijken werden de afgelopen jaren groter en werken met meer ondersteunend personeel, signaleert de NZa. Daardoor konden ze ook meer patiënten zien. En de zorgvraag nam toe, wat leidde tot meer consulten. Verder steeg het aantal ingeschreven patiënten.
Huisartsenpraktijken staan er volgens de NZa ‘financieel goed’ voor
Per saldo liggen volgens de NZa de totale opbrengsten daardoor per praktijk ‘een stuk hoger’ dan de totale kosten. Daarom zouden de gereguleerde tarieven met 2,6 procent kunnen dalen in 2025. Maar door indexatie komende deze uiteindelijk 1,9 procent hoger uit dan de 2024-tarieven. Volgens de NZa staan huisartspraktijken er dus ‘financieel goed voor’.
Huisarts en woordvoerder van de Bevlogen Huisartsen Christof Zwart is verontwaardigd over de uitkomst van het kostprijsonderzoek en de nieuwe tariefstelling. Volgens hem is de NZa tot onterechte conclusies gekomen, onder andere door te rekenen met veel te weinig wekelijkse werkuren van huisartsen en de stijgende huisvestingskosten onvoldoende mee te wegen. Hij vindt dat er sprake is van ‘onbehoorlijk bestuur’ en ziet geen andere weg dan deze tarieven bij de rechter aan te vechten. Ook de LHV verzet zich tegen de nieuwe tarieven, en wil via een petitie oproepen om de nieuwe tarieven ‘van tafel te halen’.
Geen compensatie
De Bevlogen Huisartsen vocht afgelopen jaar met huisartsorganisaties LHV en VPH de tarieven over 2023 aan, die nog waren gebaseerd op een kostprijsonderzoek uit 2015. De rechter oordeelde toen dat de NZa die tarieven niet zorgvuldig had voorbereid en dat mogelijk compensatie voor 2023 en 2024 nodig was. De NZa zegt nu geen reden te zien voor een dergelijke compensatie. Volgens de toezichthouder toont het recente kostprijsonderzoek aan dat de tarieven voor die twee jaren kostendekkend waren.