Nieuws

Prijsverhoging sigaretten doet meer mensen besluiten om te stoppen met roken

(HuisartsVandaag) Dat sigaretten sinds april fors duurder zijn geworden, zorgt ervoor dat mensen minder gaan roken. Het verkoopverbod op sigaretten in supermarkten lijkt minder effect te hebben op het rookgedrag van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek onder bijna 23.000 leden van het Opiniepanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag, onder wie duizenden mensen die regelmatig of soms roken. Rokers kunnen het verkoopverbod in supermarkten naar eigen zeggen makkelijk omzeilen door naar een speciaalzaak of een tankstation te gaan, maar aan de hoge prijs van een pakje peuken kunnen ze vaak niet ontkomen.

‘Niet te betalen’
Van de ondervraagde rokers geeft 14 procent aan dat de hoge prijs van sigaretten ervoor heeft gezorgd dat ze minder zijn gaan roken. Nog eens 1 op de 10 (9 procent) is door de hogere prijs van plan om te stoppen. En van de mensen die al zijn gestopt, zegt 9 procent dat dit door de meest recente prijsstijging komt.

Een pakje sigaretten kost sinds 1 april gemiddeld meer dan 11 euro en dat voelen veel rokers in hun portemonnee. Na april waren er op veel plaatsen nog sigaretten voor de oude prijs te koop, maar die zijn nu bijna overal op. ‘Ik rook al bijna 60 jaar, maar ik stop deze week omdat een pakje voor mij te duur is geworden’, aldus een deelnemer.

Lees meer